ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ:
Το Ευαγγέλιο του Χριστού Η Εκκλησία απέναντι στην αίρεση Η αυθεντική Αγάπη Ο διάλογος με τον Θεό Διάλογος της Ορθοδοξίας με τον δυτικό Χριστιανισμό Άγιος Πορφύριος – «Πραγματικά αγαπούσε τον κάθε άνθρωπο…» Γενηθήτω το θέλημά Σου Η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος Χάριτι Θεού ειμί ο ειμί Ο παλιός χρόνος ζει μέσα μας Αναζητώντας τα Χριστούγεννα Η ταπείνωση και η απόφαση του ανθρώπου Ποιμαντική στον σύγχρονο κόσμο Η ακρότητα της αληθινής ζωής Η εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας Τα βιβλικά κείμενα ως γεγονός εμπειρίας Η δοκιμασία της συκοφαντίας – Επί ασπαλάθων Η χαρά μέσα στις θλίψεις – Επί ασπαλάθων Οι προσωπικότητες των Lewis και Collins – Επί ασπαλάθων Η αλήθεια στη ζωή μας – Επί Ασπαλάθων Ηθικισμός – Επί ασπαλάθων Η τυραννία του ψέματος – Επί Ασπαλάθων Πέρα από τη χώρα της λύπης – Επί Ασπαλάθων Ιεραποστολή στην αφρικανική γη – Επί ασπαλάθων “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” – Επί ασπαλάθων

Η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος

Η πτώση του ανθρώπου είναι ουσιαστικά η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος· είναι ο διαμελισμός του ανθρώπου, η αδυναμία του να ενοποιηθεί.

Γι’ αυτό και η πτώση δεν αφήνει τον άνθρωπο να δει τον εαυτό του όπως είναι πραγματικά.

Αυτό το χαοτικό άγχος τον οδηγεί συχνά στο να δημιουργεί ψευδείς εικόνες. Το ‘εγώ’ του ανθρώπου, για να μπορέσει να προστατευτεί δημιουργεί προβλήματα, για να προσπαθεί να τα επιλύσει κι έτσι συχνά η άσκηση: η νηστεία, η προσευχή, η αγρυπνία μετατρέπεται σε έναν ναρκισσιστικό τρόπο ικανοποίησης του εγωισμού μου. Αντίθετα, βλέπουμε ότι στην περίπτωση των Αγίων υπάρχει μια ολική απογύμνωση. Οι Άγιοι δεν προσπαθούν να αποδείξουν τίποτα για τον εαυτό τους, δεν προσπαθούν να τον υπερασπιστούν ή να τον προστατεύσουν. Απογυμνώνουν τον αληθινό εαυτό τους, για να τους ντύσει η Χάρη του Θεού.

Σε αυτήν την προοπτική, οι δοκιμασίες, ο πόνος βοηθούν όλους μας στο να σπάσουμε τον εγωισμό μας, να σπάσουμε την ψευδή εικόνα που έχουμε πλάσει για τον εαυτό μας, επειδή μόνοι μας δεν είμαστε διατεθειμένοι να το πράξουμε.

Η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος – Με τον π. Χαράλαμπο (Λίβυο) Παπαδόπουλο

(Visited 538 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις