ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ:
Το Ευαγγέλιο του Χριστού Η Εκκλησία απέναντι στην αίρεση Η αυθεντική Αγάπη Ο διάλογος με τον Θεό Διάλογος της Ορθοδοξίας με τον δυτικό Χριστιανισμό Άγιος Πορφύριος – «Πραγματικά αγαπούσε τον κάθε άνθρωπο…» Γενηθήτω το θέλημά Σου Η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος Χάριτι Θεού ειμί ο ειμί Ο παλιός χρόνος ζει μέσα μας Αναζητώντας τα Χριστούγεννα Η ταπείνωση και η απόφαση του ανθρώπου Ποιμαντική στον σύγχρονο κόσμο Η ακρότητα της αληθινής ζωής Η εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας Τα βιβλικά κείμενα ως γεγονός εμπειρίας Η δοκιμασία της συκοφαντίας – Επί ασπαλάθων Η χαρά μέσα στις θλίψεις – Επί ασπαλάθων Οι προσωπικότητες των Lewis και Collins – Επί ασπαλάθων Η αλήθεια στη ζωή μας – Επί Ασπαλάθων Ηθικισμός – Επί ασπαλάθων Η τυραννία του ψέματος – Επί Ασπαλάθων Πέρα από τη χώρα της λύπης – Επί Ασπαλάθων Ιεραποστολή στην αφρικανική γη – Επί ασπαλάθων “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” – Επί ασπαλάθων

Ο παλιός χρόνος ζει μέσα μας

Το σημείο που σε βρίσκει ο νέος χρόνος είναι μία ένδειξη του πώς θα σε βρει και ο επόμενος. Ο παλιός χρόνος ζει μέσα μας, δεν φεύγει και δεν εξαφανίζεται. Αν δεν τον ερευνήσουμε και δεν τον καταλάβουμε, δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε ούτε τον νέο.

Είναι σύνηθες να υποδεχόμαστε το νέο έτος μέσα στο απόλυτο σκοτάδι… και μετά ακολουθούν ευχές για τον καινούργιο χρόνο. Η μόνη ευχή όμως που όντως έχει νόημα είναι αυτή που μας υποδεικνύει η παράδοση της Εκκλησίας μας: “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με”.

Αυτή η ευχή μπορεί να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε, ποιους ανθρώπους χάσαμε λόγω του εγωισμού μας, ποιους θάψαμε και ότι πράγματι μας λείπει κάποιος, μας λείπει ο Χριστός. Με αυτήν την ευχή ας υποδεχόμαστε το νέο έτος όχι μέσα στο σκοτάδι, αλλά ανάβοντας φως.

Με τον π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο

(Visited 297 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις