Συντάκτης

Ι.Κ. Νικηφόρου

22 Άρθρα

«Έρχου Κύριε, έρχου ταχύ…»

Αλλά η αλήθεια δεν κατέχεται, δεν κλείνεται μέσα στον τάφο, ούτε σε εκείνον ούτε στον δικό μας. Ανασταίνεται.

Η αποθέωση της ύλης

Ο άνθρωπος μπορεί να εξυψώσει το σώμα του, να εξυψώσει την ύλη που τον περιλαμβάνει και να ενωθεί με τον Θεό.

Το σώμα ως δημιούργημα του Θεού

Οι επιλογές μας μειώνουν το σώμα μας. Η προοπτική που του δίνουμε το υπονομεύει. Η εκκλησιαστική μας παράδοση τιμά το σώμα, το αναδεικνύει.

Μετάνοια: επιστροφή στην Αλήθεια

Η μετάνοια είναι αλλαγή. Είναι στροφή στον ρεαλισμό της ύπαρξής μου, στην πηγή της ύπαρξής μου. Και επιστροφή. Επιστροφή στον Πατέρα μου.

Φύγε και μην ξαναγυρίσεις πια

Μα έχει τόσο δίκιο ο ιεροεξεταστής. Γιατί ήρθε να μας αναστατώσει; Δεν μπορώ να το αποδεχτώ αυτό […] Φύγε και μην ξαναγυρίσεις πια.

Παραβολή Τελώνου και Φαρισαίου

Η υποκρισία είναι η βαθιά αίσθηση της αυτοτέλειάς μου, της ατομικής μου αυτοδυναμίας, της δύναμης και της ικανότητάς μου.

Σιωπή

Πώς να μην την φοβηθεί ο άνθρωπος; Δεν ξέρει να την διαχειριστεί, τον τρομάζει. Νιώθει μια εγκατάλειψη σε αυτήν.

Εγώ ειμί η αλήθεια και η ζωή

Αλήθεια και ζωή δεν χωρίζονται, είναι πραγματικότητες αλληλένδετες που ακολουθούν τον άνθρωπο κάθε στιγμή της ύπαρξής του στον κόσμο.

Κτιστή επιτυχία

Εμείς οι άνθρωποι φτιάξαμε μικρές και μεγάλες συμβάσεις, τις ονομάσαμε “επιτυχία” και τις αφήσαμε να κυριαρχήσουν μέσα στην ζωή μας.

Η ελευθερία ως αγάπη

«Η ελευθερία στην χριστιανική παράδοση είναι αγάπη και κοινωνία […] Ο Χριστός είναι η διάσπαση κάθε αυτονομίας και κάθε κλεισίματος.»

Η ηθική του γούστου

Ο εαυτός μου γίνεται η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της κοινωνίας, ένας εαυτός απομονωμένος, κλεισμένος μέσα στη δική του αυτάρκεια.