Για την προδοσία του Ιούδα - Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου

Τη φιλαργυρία του κοίταξε, αγάπησε δηλαδή περισσότερο τον χρυσό παρά τον Χριστό κι έγινε πιστός κόλακας σ’ αυτούς που τον πληρώσαν.

Για την προδοσία του Ιούδα – Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου

Γιατί ο μεν Κύριος μας χάρισε όλα τα φάρμακα για τη σωτηρία μας, εκείνος όμως δεν θέλησε να τα δεχτεί. Μόνο τη φιλαργυρία του κοίταξε, αγάπησε δηλαδή περισσότερο τον χρυσό παρά τον Χριστό και έγινε πιστός και κόλακας σ’ αυτούς που τον πληρώσαν. Όταν έφτασε η ώρα, ο Ιούδας είπε στον Χριστό: «Χαίρε Διδάσκαλε» και Τον φίλησε. Καθώς έρχεται Τον ασπάζεται και Τον χαιρετά… Τι άγνωστος αυτός ο τρόπος για κάποιον που προδίδει! Ο Ιησούς τότε αποκρίθηκε:

«Φίλε μου, γιατί ήρθες;»

Γιατί ζητάς να με χαιρετήσεις αφού καταλαβαίνω ότι λυπάσαι; Το στόμα σου λέει: «Χαίρε!», ενώ στην πραγματικότητα με πληγώνεις. Εσύ που διδάσκαλο με αποκαλείς, μαθητής μου δεν είσαι; Γιατί τραυματίζεις της αγάπης τα δίκαια; Τί προδοσία διαπράττεις χρησιμοποιώντας σύμβολο ειρήνης; Ποιον μιμείσαι και διαπράττεις κάτι τέτοιο; Με αυτόν τον τρόπο είδες προηγουμένως την πόρνη να φιλάει τα πόδια Μου; Με αυτόν τον τρόπο είδες τον εκατόνταρχο να πέφτει στα γόνατα; Έτσι είδες τους δαίμονες να υποπίπτουν; Ξέρω, όμως, ποιος σου υπέδειξε αυτό το δόλιο φίλημα. Ο διάβολος που σε περιτριγυρίζει σου υπέδειξε τον τρόπο και εσύ πείστηκες από την κακή του συμβουλή, εκπληρώνοντας την δική του επιθυμία.

«Φίλε μου, γιατί ήρθες;»

Για την προδοσία του Ιούδα - Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου

Για να εξαργυρώσεις τη συνθήκη των Φαρισαίων και να συντελέσεις το γράμμα της πράξεως; Υπόγραψε, λοιπόν, όπως ακριβώς σου υπαγόρευσαν. Παράδωσε αυτόν που θέλει να παραδοθεί. Απόκτησε εκτός από το ταμείο των μαθητών και τον σάκο της αδικίας. Παραχώρησε, λοιπόν, στον ληστή τη θέση σου, την οποία παίρνει με την ομολογία του, τη στιγμή που εσύ τη χάνεις με την προδοσία σου. Τότε προχωρώντας έβαλαν τα χέρια τους πάνω στον Ιησού και τον κράτησαν. Και ο προφητικός αυτός λόγος έγινε πραγματικότητα. «Με κύκλωσαν σαν μέλισσες γύρω από το μέλι και κάηκαν σαν αγκάθια πάνω στη φωτιά». Και πάλι: «Με κύκλωσαν πολλά σκυλιά και ταύροι ευτραφείς κυριάρχησαν πάνω μου». Πώς να μη θαυμάσουμε την ανεξικακία Σου! Τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ, τα οποία βρίσκονται στον ουρανό, επειδή δεν τολμούν να αντικρύσουν τη δόξα Σου, καλύπτουν τα πρόσωπά τους με τις πτέρυγές τους. Και εκείνος ανέχεται να παραδίδει το σώμα Του στη γη αυτή σε χέρια ανόμων. Βλέπετε ποιου μακρόθυμου και φιλάνθρωπου Δεσπότη είστε δούλοι; Να γίνετε, λοιπόν, και εσείς τέτοιοι απέναντι στους εχθρούς και στους αδελφούς σας, όπως βλέπετε Εκείνον να στέκεται απέναντι στους εχθρούς Του. Πρόκειται και εσείς να κληθείτε σε δείπνο μαζί με τον Δεσπότη. Κανείς από εσάς να μην βρεθεί στην κατάσταση του Ιούδα. Όλοι με γαλήνη και ειρήνη να προσέλθετε. Όλοι με καθαρή συνείδηση να προτρέξετε στον Σωτήρα. Αυτός είναι η νηστεία των πιστών, μα Αυτός και το συμπόσιο. Αυτός είναι που δίνει την τροφή, μα την ίδια στιγμή η Τροφή αυτή είναι ο ίδιος. Αυτός είναι και ο ποιμένας, Αυτός και το πρόβατο. Σε αυτόν ανήκει κάθε δόξα στους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Για την προδοσία του Ιούδα – Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου (Απόσπασμα: PG. 61/716-720)
© Απόδοση στη Νεοελληνική: www.epiaspalathon.gr (2018)

(Visited 501 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις