Ο μεγάλος Άγνωστος - Επί ασπαλάθων

Τι δίνει το Άγιο Πνεύμα στον Χριστιανό; Σε ποιούς δίνεται το Άγιο Πνεύμα;

Ο Μεγάλος Άγνωστος. Το Άγιο Πνεύμα

Το Άγιο Πνεύμα είναι ο Θεός, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος· παντοδύναμο, όπως ο Πατέρας και ο Υιός. Το Άγιο Πνεύμα ζωογονεί, εμψυχώνει και ενδυναμώνει τα πλάσματα. Αυτό χαρίζει ζωή στην κτίση. Στους ανθρώπους δίνει την ζωή και τον νου· στους Χριστιανούς, και την πνευματική ζωή. Αυτό φωτίζει τον άνθρωπο και τον βοηθά να εισέλθει στη Βασιλεία του Θεού. Είναι ο Παράκλητος, που υποσχέθηκε ο Ιησούς, φεύγοντας εις τους Ουρανούς, ότι θα στείλει, για να μας αποκαλύψει πάσαν την Αλήθεια και να συνεχίσει το έργο της Εκκλησίας.

Ο κεκρυμμένος Θεός

Όλη η κτίση, η δημιουργία του Θεού, είναι ένα μεγάλο, κεκρυμμένο μυστήριο. Ατέλειωτος ο αγώνας του ανθρώπου, να ανακαλύψει αυτόν τον κεκρυμμένον κόσμο του Θεού και τους νόμους του.

Κεκρυμμένος όμως είναι και ο Δημιουργός  της  κτίσεως. Εδώ είναι και το παράδοξο: ο άνθρωπος, για να γνωρίσει τον κόσμο, διαθέτει τα καλλίτερα μέσα της επιστήμης, τα καλλίτερα ανθρώπινα μυαλά. Όταν προσπαθεί όμως να κατανοήσει τον Θεό, στέκεται με αλαζονεία και περιορίζεται μόνο στη δική του γνώση και εμπειρία, με ένα πρωτόγονο τρόπο. Ο αποκαλυφθείς Θεός της Αγίας Γραφής, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, μας υπέδειξε ένα συγκεκριμένο τρόπο γνωριμίας μαζί Του· συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο Θεός είναι πρόσωπο και ένα πρόσωπο το γνωρίζεις και σχετίζεσαι μαζί του. Πώς; Σχετίζεσαι, ως μέλος της Εκκλησίας του, που συνειδητά μετέχει στη μυστηριακή ζωή της. Αποκτώντας την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος.

Τι δίνει το Άγιο Πνεύμα στον Χριστιανό;

Δίνει την πίστη· τον φωτισμό· την αληθινή αγάπη· την δύναμη έναντι των πειρασμών· την σοφία· την καρδιακή ευτυχία και ειρήνη. Την αληθινή ταπείνωση. Διδάσκει την αληθινή προσευχή. Μας γνωρίζει και μας αποκαλύπτει το πρόσωπο του Χριστού.

Σε ποιούς δίνεται το Άγιο Πνεύμα;

«Τὸ πνεῦμα ὅπου θέλει πνεῖ» (Ιω. 3,8). Σίγουρα όμως στα αληθινά πιστά μέλη της Εκκλησίας που αγωνίζονται να έχουν καθαρή καρδιά· ταπεινοφροσύνη· υπακοή στον Λόγο του Θεού· Πνεύμα θυσίας και αγάπης· προσευχή· μελέτη του Λόγου του Θεού και μετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας και κατεξοχήν στην Θεία Ευχαριστία.

Το λαμβάνουμε την ημέρα της βαπτίσεως μας με το μυστήριο του Χρίσματος και ο αγώνας του πιστού είναι να χαρεί την παρουσία Του μέσα στην ζωή του.

Η εποχή μας αγνοεί…

Δυστυχώς η εποχή μας είναι εντελώς αντιπνευματική και αγνοεί, όχι μόνο την παρουσία του Αγίου Πνεύματος· αγνοεί τα χαρίσματά του, αγνοεί κυρίως, ότι η κοσμική ζωή μας, γεμάτη μέριμνες, επιθυμίες και πάθη, αντί να ελκύει, διώχνει την χάρη του Αγίου Πνεύματος. Όπως και κάθε αμαρτία… Αγνοεί ακόμα η εποχή μας, ότι μια ζωή χωρίς την Παρουσία του Αγίου Πνεύματος είναι μια βιολογική επιβίωση, μακριά από την αληθινή Ζωή. Είναι μια ζωή ορφάνιας.

Αγνοεί τέλος ότι η σωτηρία μας είναι ακριβώς αυτό: η τελείωση μας, με την απόκτηση του αγίου Πνεύματος.

π.Ε.

(Visited 362 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις