Οι Άγιοι Ανάργυροι - Επί ασπαλάθων

Οι Άγιοι Ανάργυροι θεραπεύουν το σώμα και την ψυχή των ανθρώπων και έτσι γίνονται πιο προσφιλείς και οικείοι στη συνείδηση των πιστών.

Οι Άγιοι Ανάργυροι

«Δόξα τω Θεώ που ένα μεγάλο ποσοστό των απόψεων περί Θεού, στις οποίες σήμερα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, δεν ισχύουν πραγματικά για τον Θεό» P.R.

Σε μια κοινωνία πολυπολιτισμική, όπως αυτή στην οποία σταδιακά εξελίσσεται η κοινωνία μας, εντελώς αβίαστα θα τίθεται το ερώτημα: Ποιος είναι ο αληθινός Θεός και πού θα βρούμε τη σωστή διδασκαλία περί Αυτού αλλά και την αληθινή Εικόνα Του;

Για τη δική μας Ορθόδοξη παράδοση η απάντηση είναι σαφής: Ο Θεός γνωρίζεται αλλά και αποκαλύπτεται μέσα στην Εκκλησία του. Γνωρίζεται διά της ορθής πίστεως, της  μετοχής και κοινωνίας στα Μυστήρια της Εκκλησίας και μέσω της αγάπης στους συνανθρώπους μας. Αποκαλύπτεται στις άδολες καρδιές που με την άσκηση και την προσευχή έγιναν καθαρές. Αποκαλύπτεται στους Αγίους.

Τι είναι όμως οι Άγιοι;

Είναι απλώς καλοί άνθρωποι που βοηθάνε τους συνανθρώπους τους;

Οι Άγιοι είναι σίγουρα καλοί και ηθικοί άνθρωποι, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κάτι αφάνταστα περισσότερο, είναι κάτι πολύ βαθύτερο. Οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι κοινωνοί της αγιότητος  του Χριστού. Είναι μέλη συνειδητά της Εκκλησίας που γίναν κατοικητήρια  της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος. Η Ζωή των Αγίων ταυτίζεται με τη ζωή του Χριστού και τα έργα τους είναι το έργο του Χριστού επί της γης. Το κατεξοχήν έργο του Χριστού είναι η σωτηρία του ανθρώπου. Αυτό το έργο συνεχίζει η Εκκλησία Του. Αυτό το έργο συνεχίζουν οι Άγιοι.

Όλοι οι Άγιοι επιτελούν με την παρουσία τους και τη ζωή τους το ίδιο έργο επί της γης. Είναι συνεργοί του Θεού στη σωτηρία του ανθρώπου. Η χορεία των Αγίων που η Εκκλησία όρισε ως Αγίους Αναργύρους ιατρούς κάνουν πιο εμφανές αυτό το έργο. Ως ιατροί, αλλά πιο σημαντικά ως Άγιοι θεραπεύουν το σώμα και την ψυχή των ανθρώπων και έτσι γίνονται πιο προσφιλείς και οικείοι στη συνείδηση των πιστών. Ακόμη, η ζωή των Άγιων φανερώνει με αισθητό τρόπο τη ζωντανή παρουσία του Θεού στους ανθρώπους και σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η παρουσία τους είναι πιο επίκαιρη.

Ενώ ο άνθρωπος νοσεί ψυχοσωματικά, η προσέγγιση της νόσου γίνεται εντελώς εξειδικευμένα και αποσπασματικά. Η πρόοδος της επιστήμης έφερε απίστευτα αποτελέσματα στην εξειδικευμένη αντιμετώπιση των νόσων. Ωστόσο, ο μηχανιστικός τρόπος της επιστήμης αφήνει άπειρα κενά στον όλο άνθρωπο. Το κενό αυτό της επιστήμης άφησε χώρο να αναπτυχθούν με ραγδαίο ρυθμό οι ολιστικές  εναλλακτικές θεραπείες που είχαν ανεξέλεκτα αποτελέσματα.

Οι Άγιοι Ανάργυροι που άνοιξαν τον δρόμο της θεραπείας των ανθρώπων ως ψυχοσωματικών ενοτήτων είναι η μόνη ελπίδα σε αυτήν τη σύγχυση της αποσπασματικής  θεώρησης του ανθρώπου. Ο άνθρωπος νοσεί στο σώμα του, πολύ περισσότερο όμως νοσεί στην ψυχή του. Το σώμα θέλει την θεραπεία του με φάρμακα και ιατρούς, ενώ η ψυχή του έχει ανάγκη από την χάρη του Θεού.

Οι Άγιοι Ανάργυροι συνεχίζουν να βοηθούν και να θεραπεύουν τους ανθρώπους με τα θαύματά τους.

Συνεχίζουν να αποτελούν οδοδείκτες για τη σύγχρονη επιστήμη, υποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ο ασθενής άνθρωπος. Οι κορυφαίοι μάλιστα εκ της χορείας των είκοσι Αγίων Αναργύρων: ο Κοσμάς και ο Δαμιανός, των οποίων τη μνήμη εορτάζουμε σήμερα, παραμένουν παρηγοριά για τους πονεμένους και διαχρονικοί φάροι για την επιστήμη και την κοινωνία, δεικνύοντας ποιος  είναι ο πραγματικός Άνθρωπος και ποιες οι πραγματικές του ανάγκες.

π. Ε.

(Visited 720 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις