«Γιατρέ, πρέπει να γίνετε ιερέας» - Άγιος Λουκάς ο ιατρός

Γιατί δεν ήταν μόνος του στον αγώνα. Ήταν έμπλεος της Χάριτος του Θεού. Σταυρώθηκε για τον Χριστό και αναστήθηκε μαζί του.

«Γιατρέ, πρέπει να γίνετε ιερέας.»

Στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου να γίνει ιερέας, ο Καθηγητής απάντησε θετικά: «Αν είναι θέλημα Θεού, να γίνω…».

Ο Θεός μπορεί να κάνει τα πάντα. Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει, είναι να αναγκάσει τον άνθρωπο να τον αγαπήσει. Χρειάστηκε η συναίνεση της Παναγίας για να ενανθρωπήσει, χρειάζεται η συναίνεση η δική μας, για να μας σώσει.

Μια απλή πρόταση από τον τοπικό Αρχιεπίσκοπο Τασκένδης Ιννοκέντιο προς τον αρχίατρο του τοπικού νοσοκομείο και Καθηγητή του Πανεπιστημίου  της Τασκένδης Βαλεντίν Γιασενέτσκι – τον μελλοντικό Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο  Συμφερουπόλεως και Κριμαίας – «Γιατρέ πρέπει να γίνετε ιερέας», ήταν αρκετή να αλλάξει την ζωή του. Στην πρόταση του Αρχιεπισκόπου να γίνει ιερέας, ο Καθηγητής απαντά θετικά: «Αν είναι θέλημα Θεού, να γίνω…».

Μια απάντηση σοκαριστική και παράλληλα αφοπλιστική.

Η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, βρίσκεται υπό τον σκληρό διωγμό των Μπολσεβίκων. Ο καθηγητής Βαλεντίν Γιασενέτσκι  είναι ένας βαθειά πιστός και χαρισματικός άνθρωπος, κορυφαίος επιστήμων  και εφευρέτης, με λαμπρό μέλλον στον χώρο της Ιατρικής επιστήμης. Παράλληλα στην οικογενειακή του ζωή βιώνει μια πολύ άσχημη κατάσταση. Πεθαίνει η γυναίκα του σε ηλικία 38 ετών. Έμεινε μόνος να αναθρέψει τέσσερα ανήλικα ορφανά παιδιά.

Από την ημέρα που είπε το «ναι» στην κλήση της Ιερωσύνης, στην κλήση του Θεού και για όλη την υπόλοιπη ζωή του αφέθηκε εντελώς στο θέλημα του Θεού. Πράγματι έγινε σύντομα ιερέας το 1921 και παράλληλα δούλευε ως γιατρός. Έγινε επίσκοπος μετά από δύο χρόνια. Έγινε Αρχιεπίσκοπος, αλλά ταυτοχρόνως έγινε μάρτυρας και ομολογητής. Διώχθηκε σαν κοινός εγκληματίας, φυλακίστηκε, εξορίστηκε, βασανίστηκε για την πίστη του, έχασε την υγεία του, τέλος έχασε και το φως του από τις κακουχίες.

Τον εδίωκαν, γιατί φόραγε το ράσο· γιατί έφερε τον σταυρό και το εγκόλπιο· γιατί τιμούσε την εικόνα της Παναγίας· γιατί δεν έπαιρνε χρήματα σαν γιατρός· γιατί  έκανε αγαθοεργίες· γιατί βοηθούσε τους πτωχούς  και απόρους. Γιατί ήταν ιερέας, γιατί ήταν Επίσκοπος. Γιατί μίλαγε για τον Χριστό με λόγια και έργα.

Υπέμενε, άντεξε και νίκησε.

Γιατί δεν ήταν μόνος του στον αγώνα. Ήταν έμπλεος της Χάριτος του Θεού. Αν και αποτυχημένος και ηττημένος στα μάτια πολλών ανθρώπων. Παράλληλα έγινε παρηγοριά και ελπίδα για άλλους. Απέδειξε ότι κυρίαρχος στην ιστορία δεν είναι ο άνθρωπος αλλά ο ίδιος ο Χριστός. Μας αποκάλυψε ότι η σχέση μας μαζί Του πρέπει να είναι ολοκληρωτική. Δίνεις, για να πάρεις. Δίνεις την ζωή και σου χαρίζεται μια άλλη, πνευματική ζωή. Δίνεις τα ταλέντα σου και σου επιστρέφονται γεμάτα με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

Προσέφερε τα πάντα στον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Προσέφερε την ευφυΐα του, την γνώση του, την επιστήμη του, τα ταλέντα του, την εκτίμηση και αναγνώριση του κόσμου. Σταυρώθηκε για τον Χριστό και αναστήθηκε μαζί του. Σταύρωσε την ζωή του και αυτή του δόθηκε αναστημένη με όλα τα χαρίσματα. Όσα περισσότερα δίνεις τόσο περισσότερα παίρνεις.

Η ζωή του όλη έγινε ένα αδιάκοπο και ολοένα πιο σκληρό μαρτύριο. Δέχθηκε αυτό το μαρτύριο ως μαρτυρία Χριστού. Ως ομολογία πίστεως και Αληθείας. Και αυτό το μαρτύριο, σαν την παλίρροια, ήλθε και σάρωσε όλη την μανία του κακού και την καταπόντισε με την αγάπη της σταυρικής θυσίας. Ένας είναι ο Παράδεισος για τον μεγάλο αυτόν Άγιο, ο χαμένος Παράδεισος. Και προς αυτόν παρέμενε πάντοτε προσανατολισμένος.

Ο  Αρχιεπίσκοπος Σεβαστουπόλεως ήταν  Άγιος στις συνειδήσεις των ανθρώπων αλλά με τις θεοσημείες τον φανέρωσε και ο Ουρανός σε όλη την  Οικουμένη. Η Χάρη του Θεού δια του Αγίου Λουκά του ιατρού πλημμύρισε σε  ελάχιστο χρόνο και την πατρίδα μας και τις καρδιές των πιστών. Τα αμέτρητα «περιστέρια» που γέμισαν τον ουρανό την ημέρα της κηδείας του (φαίνεται, δεν ήταν απλά περιστέρια) πέταξαν σε όλη την οικουμένη, να μαρτυρήσουν και να φανερώσουν τον Μεγάλο Άγιο.

Να φανερώσουν ότι ο Θεός δοξάζεται δια των Αγίων του.

Τιμάται  στις 11 Ιουνίου, ημέρα της κοιμήσεως του (Κυριακή 11 Ιουνίου 1961 μ.Χ.). Ανακηρύχθηκε Άγιος το 1995. Τα λείψανά του εκπέμπουν μια άρρητη ευωδία. Τα θαύματα του είναι άπειρα. Η παρουσία του στην ζωή των πιστών αποτελεί πηγή ελπίδας και παρηγοριάς.

π.Ε.

(Visited 1,226 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις