Ο άνθρωπος ως σύνδεσμος ενότητας – Επί Ασπαλάθων

Ο επίσκοπος Διοκλείας, Κάλλιστος Ware σχολιάζει τον Μάξιμο τον ομολογητή.

Η νόηση δεν είναι απαραιτήτως η ανώτερη ή σπουδαιότερη μας ικανότητα. Η αμοιβαία αγάπη θα μπορούσε να είναι η ανώτερη ικανότητα που έχουμε. Το καθήκον μας ως άνθρωποι είναι να ενοποιήσουμε την δημιουργία, γεγονός το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα απο την αγάπη.

Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στo Μπαθ της Αγγλίας το 1934 με το όνομα Timothy Ware. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία.
Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος· τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το 1982 εκλέχθηκε επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων.

(Visited 322 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις