Το Μυστήριο του ανθρώπινου προσώπου – Επί ασπαλάθων

Ο άνθρωπος είναι ένα πραγματικό μυστήριο. Κανείς δεν μπορεί να τον κατανοήσει. Οι Πατέρες της Εκκλησίας δίνουν μία συγκεκριμένη εξήγηση σε αυτό:

Η προσωπικότητά μας είναι μια κτιστή εικόνα του άκτιστου Θεού. Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον Θεό, το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο.

Ήδη από την αρχαία εποχή, οι φιλόσοφοι μας προέτρεπαν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας (“γνώθι σαυτόν”). Ωστόσο, οι Πατέρες της Εκκλησίας προσδίδουν ένα βαθύτερο νόημα σε αυτήν τη φράση: Όσο περισσότερο γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο θα γνωρίσουμε και τον Θεό.

Απόσπασμα από την ομιλία του Καλλίστου Γουέαρ επισκόπου Διοκλείας στο Ινστιτούτο του Cambridge για ορθόδοξες χριστιανικές σπουδές.

Σύντομο βιογραφικό του επισκόπου:

Ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στo Μπαθ της Αγγλίας το 1934 με το όνομα Timothy Ware. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία.

Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος· τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το 1982 εκλέχθηκε επίσκοπος Διοκλείας από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων.

(Visited 380 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις