Το φως της Εκκλησίας

Από τη μία πλευρά η Εκκλησία είναι η παρουσία του Θεού μέσα στη δημιουργία Του. Ο Δημιουργός είναι παρών μέσα στον κόσμο και φέρει το θείο φως που λείπει από τους ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά φανερώνεται μέσα από την πληρότητα της Αγίας Τριάδας. Στην Εκκλησία κοινωνούμε όλο το μυστήριο της Αγίας Τριάδας, παρόλο που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη δράση του, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να γίνουμε ζωντανά μέλη του Σώματος του Χριστού, να μετέχουμε αυτού του θείου φωτός.

Δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα την παρουσία του Θεού. Αλλά αυτή επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχει κάποιος ή κάτι που να μην τον έχει αγγίξει η θεϊκή αγάπη της παρουσίας Του.

«Ο κόσμος στον οποίο ζούμε περιέχει τη θεία παρουσία, παρόλο που και η θεία παρουσία περιέχει ολόκληρο τον κόσμο μέσα της.»

Το φως της Εκκλησίας – Με τον π. Αντώνιο του Σουρόζ

Σύντομο βιογραφικό: Ο Μητροπολίτης του Σουρόζ, Αντώνιος Μπλούμ, γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1914. Ήταν πτυχιούχος Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και διδάκτωρ της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το 1943 εκάρη μοναχός, ενώ ταυτόχρονα εξασκούσε και το έργο του γιατρού στο Παρίσι. Το 1948 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και το 1949 πήγε στην Αγγλία. Το 1950 διορίστηκε εφημέριος στην Ορθόδοξη ενορία του Ρωσικού Πατριαρχείου στο Λονδίνο. Το 1958 χειροτονήθηκε Επίσκοπος και το 1962 ανέλαβε την ποιμαντική ευθύνη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 89 ετών. Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

(Visited 368 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις