Η μετοχή στην Αλήθεια

Η κατανόηση του Ευαγγελίου δεν είναι μια διανοητική εργασία, αλλά αποτελεί καρπό της σχέσης μας με τον Θεό. Είναι βέβαια απαραίτητο να θυμόμαστε ότι υπάρχει μία Αλήθεια, αυτή όμως η Αλήθεια είναι το πρόσωπο του Χριστού, το οποίο δεν εγκλωβίζεται σε ανθρώπινες διατυπώσεις.

Ακόμη και αν κάποιος δεν είναι Ορθόδοξος, δεν παύει να είναι κατ’ εικόνα και ομοίωσιν του Θεού και να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανταποκρίνεται στην κλήση της αγάπης του Θεού. Η Ορθοδοξία είναι πράγματι η μόνη αληθής Εκκλησία που διαφυλάσσει την αποκάλυψη του Θεού, δεν παύουμε όμως ως Ορθόδοξοι να αποκρύπτουμε αυτήν την αλήθεια από τον κόσμο.

Αληθινός μέτοχος της αλήθειας είναι αυτός που τη βιώνει, όχι αυτός που διατυπώνει ορθά τα δόγματα της πίστης.

Με τον Αντώνιο του Σουρόζ – Η μετοχή στην Αλήθεια

Σύντομο βιογραφικό: Ο Μητροπολίτης του Σουρόζ, Αντώνιος Μπλούμ, γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1914. Ήταν πτυχιούχος Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και διδάκτωρ της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το 1943 εκάρη μοναχός, ενώ ταυτόχρονα εξασκούσε και το έργο του γιατρού στο Παρίσι. Το 1948 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και το 1949 πήγε στην Αγγλία. Το 1950 διορίστηκε εφημέριος στην Ορθόδοξη ενορία του Ρωσικού Πατριαρχείου στο Λονδίνο. Το 1958 χειροτονήθηκε Επίσκοπος και το 1962 ανέλαβε την ποιμαντική ευθύνη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 89 ετών. Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

(Visited 421 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις