Η ποιότητα της αγάπης

Βλέπουμε συχνά στη λογοτεχνία, στον κινηματογράφο ιστορίες ανθρώπων που έχουν μία παθιασμένη σχέση, μια σχέση στην οποία ο ένας κατατρώει τον άλλον. Ο ένας προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον άλλον, να τον κατάσχει.

Βλέπουμε όμως και ένα άλλο είδος αγάπης, που το ονομάζουμε αγνότητα, στο οποίο ο ένας αγαπά τον άλλον με μια αγάπη, η οποία δεν είναι πείνα, δεν είναι επιθυμία κατοχής, αλλά είναι ειλικρίνεια, προσφορά του εαυτού και όχι προσπάθεια για κατοχή του άλλου. Πρόκειται για δύο άτομα που ενώνονται από αμοιβαία αγάπη, τόσο με την καρδιά όσο και με το μυαλό, αλλά και με το σώμα, όχι ως ζώα αλλά ως όντα που δίνουν τον εαυτό τους στον άλλον ως δώρο.

Όταν ήρθε η πτώση, η κατάσταση άλλαξε και πλέον ο άνθρωπος μπορεί να επιτύχει αυτήν τη σχέση μέσω του Χριστού και του Αγίου Πνεύματος μετά από έναν μακρύ και επίπονο αγώνα.

Με τον μητροπολίτη Αντώνιο του Σουρόζ

Σύντομο βιογραφικό: Ο Μητροπολίτης του Σουρόζ, Αντώνιος Μπλούμ, γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας το 1914. Ήταν πτυχιούχος Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και διδάκτωρ της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Το 1943 εκάρη μοναχός, ενώ ταυτόχρονα εξασκούσε και το έργο του γιατρού στο Παρίσι. Το 1948 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και το 1949 πήγε στην Αγγλία. Το 1950 διορίστηκε εφημέριος στην Ορθόδοξη ενορία του Ρωσικού Πατριαρχείου στο Λονδίνο. Το 1958 χειροτονήθηκε Επίσκοπος και το 1962 ανέλαβε την ποιμαντική ευθύνη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία. Πέθανε το 2003 σε ηλικία 89 ετών. Η δράση του, τα βιβλία του, τα κηρύγματά του και η εμβέλεια της προσωπικής του ακτινοβολίας τον έχουν κατατάξει ως μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της Ορθοδοξίας του 20ού αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο.

(Visited 430 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις