Ο λάγνος προοδευτισμός - Επί ασπαλάθων

Μήπως ο τόσο επιθυμητός σε αυτόν τον τόπο προοδευτισμός έχει ήδη νικηθεί από αυτό που αποφάσισε να πολεμήσει;

Είναι να τρομοκρατείσαι όταν αναλογίζεσαι πόσος προοδευτισμός χωράει σε τούτη την χώρα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταλάβεις ότι το αίτημα του προοδευτισμού γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Βεβαιώνεται παντού, δεν χρειάζεται κόπο για να το αφουγκραστείς, μάλλον το ζεις. “Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να συνασπισθούν, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βγει η χώρα από το τέλμα”. Η προοδευτικότητα εμφανίζεται ως η λύση απέναντι στην κρίση, είναι αυτή που θα μας ξεκολλήσει, που θα μας βγάλει από την μιζέρια μας. Είναι ο μικρός μας μεσσίας, ο δικός μας σωτήρας στο αυξανόμενο εξωτερικό και εσωτερικό χάος. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό ώστε, όταν ξεπροβάλλει στεκόμαστε απέναντί του με αδημονία και προσοχή. Θα έλεγα με ένα ανεξήγητο σέβας, με μια ευλαβική συστολή.

Ας μην γελιόμαστε, ο προοδευτισμός είναι πλέον παντού. Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Δεν κρύβεται πια. Πολιτεία, κοινωνία, πολιτισμός και Εκκλησία. Σε απλά και σε σύνθετα, σε πεζά και σε πολύπλοκα. Είναι και πολύ λάγνος, επίσης. Δεν χαρίζεται σε κανέναν, ξέρει τα πάντα, δεν περιορίζεται από κανέναν. Ο προοδευτισμός είναι παντού. Όπου και να γυρίσεις θ’ ακούσεις μια φωνή προοδευτισμού, μια ματιά προοδευτική, ένα πνεύμα αλλιώτικα καινούριο. Ποιος τολμά να τον αντιμετωπίσει; Είναι πολύ σκληρός, είναι πολύ δυνατός πλέον. Έγινε σύστημα ολοκληρωτικό, καθεστωτικό. Φαντάζει ανίκητος στα μάτια των τυφλών οπαδών του.

Μα αυτό είναι και το πρόβλημά του. Ότι έγινε ιδεολογικός, ότι καθορίζεται από έναν κανονισμό, από έναν εσωτερικό δικό του νόμο. Προοδευτικός είσαι όταν μιλάς και σκέφτεσαι με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Προοδευτικός είσαι όταν γράφεις και εκφράζεσαι με μια συγκεκριμένη λογική. Και το πιο τρομερό. Είναι όλα προκαθορισμένα. Αν είσαι προοδευτικός όλοι ξέρουν τι θα πεις και τι θα σκεφτείς. Είσαι προκαθορισμένος. Δεν είσαι ελεύθερος. Ο προοδευτισμός σου σε εξουσιάζει και σε ελέγχει. Για να γίνω προοδευτικός πρέπει να κάνω και να πω πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Πρέπει να γίνω μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που συμπεριφέρονται σε κάποια συγκεκριμένα όρια. Πρέπει να δεσμευτείς σε ένα ύφος, σε έναν τρόπο, σε ένα στυλ.

Δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ. Μήπως ο τόσο επιθυμητός σε αυτόν τον τόπο προοδευτισμός έχει ήδη νικηθεί από αυτό που αποφάσισε να πολεμήσει;

Ι.Κ.Νικηφόρου

(Visited 283 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις