Ο τρίτος πειρασμός - Επί ασπαλάθων

«Αν πράγματι είσαι ο σταλμένος από τον Θεό βασιλιάς του Ισραήλ, κατέβα απ’ τον Σταυρό και θα πιστέψουμε»

Ο Νικολάε Στάινχαρντ, ένας σπουδαίος Ρουμάνος συγγραφέας, έγραψε κάποτε ότι αν είχε κατέβει ο Χριστός απο τον σταυρό, όταν τον προκαλούσαν οι Φαρισαίοι, θα ήταν ένας φανταχτερός παπαγάλος. Ένας παπαγάλος με χρώματα πολλά, αλλά όχι ο σωτήρας Χριστός. Ένας εντυπωσιακός, ισχυρός και δυνατός Θεός, ο οποίος θα επέβαλε στους ανθρώπους τη φανταχτερή παρουσία του. Ένας Θεός που θα ανάγκαζε όλους να πιστέψουν σε αυτόν. Ένας Θεός που θα στερούσε την ελευθερία των πλασμάτων του.

Αυτή η φράση κρύβει ένα βαθύτερο νόημα και μας φέρνει αντιμέτωπους με την δική μας φανταχτερή πραγματικότητα. Είμαστε στ’ αλήθεια φανταχτεροί παπαγάλοι. Γιατί να το κρύψουμε άλλωστε; Γιατί να κρυφτούμε πίσω απο το δάκτυλό μας; Δεν χάνουμε την ευκαιρία να το αποδεικνύουμε γύρω μας. Είμαστε άνθρωποι της εικόνας. Ψάχνουμε την βεβαιότητα και την ασφάλεια που μπορεί να μας παρέχει αυτή η εικόνα. Στο μυαλό μας διαρκώς σκεφτόμαστε: «Πώς φαίνομαι στους άλλους; Τί γνώμη έχουν για μένα;» Με πόση ασφάλεια επιχειρούμε να περικλείσουμε αυτή την εικόνα… Την διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε για αυτή! Γίνεται κομμάτι της ύπαρξής μας. Γίνεται συνώνυμο της ζωής μας.

Κάθε φορά που χαράσσουμε αυτόν τον προσωπικό φανταχτερό παπαγάλο χαρακτηριζόμαστε απο δύο γεγονότα, απο δύο αλήθειες. Αφ’ ενός αγωνιζόμαστε να καταργήσουμε την ελευθερία των γύρω μας. Επιδιώκουμε μέσω της εικόνας μας να φανερώσουμε δύναμη, να κυριαρχήσουμε, να επιβάλουμε την ύπαρξή μας, την παρουσία μας. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι εμείς είμαστε το κέντρο του κόσμου και ότι οι άλλοι πρέπει να γυρίζουν γύρω απο εμάς. Αφετέρου, φανερώνουμε την δέσμευση της προσωπικής μας ελευθερίας, τον εγκλωβισμό σε έναν εικονικό κόσμο, σε ένα ψέμα που μας επιβάλλει η ανάγκη μας για επικράτηση και επιβολή. Δεσμευόμαστε στην ανάγκη της εικόνας μας, στην δύναμή που μας ασκεί.

Ο τρίτος πειρασμός του Κυρίου φαντάζει συχνά δυσνόητος. Ήταν όμως ακριβώς αυτός: «Αν είσαι Θεός απόδειξέ το, δείξε το». Μήπως τελικά κι εμείς δεν μετέχουμε σε αυτόν τον πειρασμό; Πόσες φορές προσπαθούμε να αποδείξουμε γύρω μας ότι είμαστε θεοί, ότι είμαστε κυρίαρχοι, ότι είμαστε ικανοί, δυνατοί, ότι μπορούμε…

 

Μην εκπειράσεις, όμως, Κύριον τον Θεόν σου, γιατί δεν είναι αυτός ο τρόπος Του, δεν είναι αυτή η ελεύθερη ζωή Του.

Ι.Κ.Νικηφόρου

(Visited 382 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις