Ο τόπος και οι χοροί του: "Μαλεβιζιώτης"

Λεβέντικος σκοπός ο Μαλεβιζιώτης. Ένας χορός πολεμικός που εντυπωσιάζει με τη δυναμική του όποιον τον παρακολουθεί.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ  ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ: ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΚΡΗΤΗ- ΜΑΛΕΒΙΖΙΩΤΗΣ

Λεβέντικος σκοπός ο Μαλεβιζιώτης. Κατά κοινή ομολογία γρήγορος, ζωηρός, ηρωικός, και άκρως εντυπωσιακός. Ένας χορός πολεμικός που εντυπωσιάζει με τη δυναμική του όποιον τον παρακολουθεί.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

O Καστρινός Πηδηχτός ή Μαλεβιζιώτης ή Μαλεβιζιώτικος αποτελεί πολεμικό χορό, ο οποίος πιθανόν προέρχεται από τον αρχαίο κρητικό χορό ορσίτη. Ο όρος «όρσες» ή «όρτσες» που δίνεται στις συνήθεις αλματώδεις στριφογυριστές φιγούρες του πρωτοχορευτή επιτρέπει την εκδοχή αυτή. Ονομάζεται Μαλεβιζιώτης καθότι πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχία Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου. Αργότερα, ονομάστηκε Καστρινός πηδηχτός επειδή χορεύτηκε εντός της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, το Κάστρο. Αποτελεί χορό της κεντρικής Κρήτης που εξαπλώθηκε δυτικά και ανατολικά κατά τη δεκαετία του 1920.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χορεύεται από άντρες και γυναίκες μαζί, σε σχήμα κύκλου με τα χέρια πιασμένα από τις παλάμες στο ύψος των ώμων αλλά με τους αγκώνες λυγισμένους. Οι βηματισμοί από απλοί, γίνονται πιο σύνθετοι, πιο γρήγοροι με απότομες κινήσεις που σημαίνει ότι χρειάζεται αντοχή με ευχέρεια στις γρήγορες και τεχνικές φιγούρες.

Διακρίνεται για την ατομικότητα, τη δημιουργία και την δεξιοτεχνία του. Ο πρωτοχορευτής θεωρείται ο τεχνίτης και ο οδηγός των υπολοίπων χορευτών, ενώ συνήθως επιβάλλεται να  δείξει τη δεξιοτεχνία του κάνοντας παραλλαγές στα απλά βήματα, με καθίσματα, με ρυθμικά χτυπήματα των χεριών στα πόδια (ταλίμια), με απότομες στροφές στον αέρα, αποσπάται του κύκλου με ρυθμικά χτυπήματα των ποδιών του στο έδαφος, πάντα μετρημένος και δωρικός, χωρίς υπερβολές.

Η γυναίκα πιάνει συχνά το χορό πρώτη, με χάρη και θηλυκότητα, κάνοντας πολλές στροφές στο χέρι του άντρα και μερικές φορές, αποσπώμενη του κύκλου.

Ο ρυθμός του σκοπού είναι τα 2/4 και συνήθως συνοδεύεται με λύρα  ή βιολί, με λαγούτο, μαντολίνο ή ασκομαντούρα.

πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=xRKV5fCABKw

(Visited 1,577 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις