Ο τόπος και οι χοροί του: «Καραγκούνα»

Γυναικείος χορός η «Καραγκούνα» με βήματα λιτά, βαριά και αργά, προσδίδοντας χαρακτηριστική δωρικότητα και μεγαλοπρέπεια.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ

Ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΑ

Από τους δημοφιλέστερους σκοπούς στη Θεσσαλία η Καραγκούνα. Γυναικείος χορός με βήματα λιτά, βαριά και αργά, προσδίδοντας χαρακτηριστική δωρικότητα και μεγαλοπρέπεια.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η Καραγκούνα είναι ένας από τους κυριότερους χορούς της Θεσσαλίας. Αντιπροσωπεύει ένα κομμάτι των πεδινών των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, αλλά υιοθετήθηκε και αγαπήθηκε και από άλλες ομάδες ανθρώπων. Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την ετυμολογία του ονόματος του χορού. Η μία σχετίζεται με την σύνθεση των λέξεων «καρά» και «γκουν» (μαύρο χώμα, μαυροχωμίτης). Άλλοι επίσης, υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την σύνθεση των λέξεων «καρά» και «Γιουνάν» (μαύρος, γνήσιος Έλληνας) ενώ πιθανή εκδοχή αποτελεί η προέλευση από τις λέξεις «καρά» και «γκούνα» (μαύρη γούνα). Η λογικότερη εξήγηση παρά τάυτα, είναι ότι πήρε το όνομά της από τους Καραγκούνηδες, κατοίκους της Θεσσαλίας, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η Καραγκούνα αν και είναι χαρακτηριστικός γυναικείος χορός, τα τελευταία χρόνια χορεύεται και από άντρες, οι οποίοι σχηματίζουν δεύτερο εξωτερικό κύκλο. Ο χορός συνήθως ξεκινάει με τη Σβαρνιάρα ή τη χοντρή Καραγκούνα, όπως καλείται, και η οποία θεωρείται από τις παλιότερες συνθέσεις της περιοχής, στην οποία χορεύουν συνέχεια μπροστά, προς τη φορά του κύκλου με το χαρακτηριστικό τραγούδι «Καραγκούνα πάει στη βρύση» . Τα βήματα είναι ίδια με αυτά του Συρτού, αλλά πολύ πιο βαριά, αργά και μεγαλοπρεπή. Πρόκειται ουσιαστικά, για μία μορφή συρτού με έντονο σουστάρισμα. Αφού τη χορέψουν πολλές φορές ξεκινάνε την Καραγκούνα, με το τραγούδι «Άντε Καραγκούνα-γκούνα Καραγκούνα», η οποία αποτελείται από τρία χορευτικά μοτίβα. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικό αριθμό βημάτων, αλλά εκτελούνται σε ισόχρονο κανονικό ρυθμό. Η λαβή είναι από τις παλάμες με λυγισμένους αγκώνες, ενώ το μουσικό μέτρο είναι τα 4/4 και τα 2/4. Αποτελείται τέλος, από τρία μέρη των οκτώ βημάτων ή 2×12 ,προσιδιάζοντας σε καλαματιανό.

Πηγές:
http://www.hotsteps.gr/
http://pelop.pde.sch.gr/
http://paroutsas.jmc.gr/

(Visited 2,378 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις