Ο τόπος και οι χοροί του: «Κλειστός Αργιθέας»

Χαρακτηριστικός χορός των Αγράφων και γενικότερα της Θεσσαλίας, Πασχαλιάτικος, μεγαλόπρεπος και ταυτόχρονα λιτός ο Κλειστός Αργιθέας.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ

Ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΣ

Χαρακτηριστικός χορός των Αγράφων και γενικότερα της Θεσσαλίας, Πασχαλιάτικος, μεγαλόπρεπος και ταυτόχρονα λιτός ο Κλειστός Αργιθέας.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Ο Κλειστός Αργιθέας αποτελεί τον πλέον δημοφιλή και λαοπρόβλητο χορό της περιοχής των Αγράφων. Χορευόταν παλιότερα, αποκλειστικά στη γιορτή της Λαμπρής, την ημέρα του Πάσχα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στο προαύλιο της εκκλησίας. Συμμετείχαν όλοι οι χωριανοί με πρώτους τους σεβάσμιους, ενώ η αρχή γινόταν από τον παπά. Την ονομασία του ο χορός την πήρε κατά πάσα πιθανότητα γιατί οι χορευτές κλείνουν στο δεύτερο μέρος του χορού προς τα μέσα του κύκλου. Γενικότερα, στην Αργιθέα οι χοροί διαθέτουν δύναμη και σταθερότητα στο ρυθμό και τα βήματα, μεγαλόπρεποι με αργές και έντονες κινήσεις. Διατήρησαν τα τοπικά γνωρίσματα, αφού με αυτούς εκδήλωναν οι Αργιθεάτες τον πόθο της ανεξαρτησίας στα χρόνια της σκλαβιάς.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Ο χορός, όπως προαναφέραμε, είναι μεικτός και χορεύεται από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι χορευτές πιάνονται μεταξύ τους, ο ένας από τον καρπό του άλλου. Στο ξεκίνημα του χορού οι βηματισμοί είναι αργοί, σε ρυθμό τσάμικου με τέσσερα βήματα μπροστά, δύο επιτόπου με ελαφρά τσακίσματα των ποδιών, ώστε να δίνεται περισσότερη χάρη στην σύνθεση του χορού. Στη μέση περίπου αλλάζει ο ρυθμός του τραγουδιού και ο χορός γίνεται πιο γρήγορος, πιο λικνιστός, οι χορευτές αφήνουν το πιάσιμο από τον καρπό και πιάνονται με τις παλάμες. Απ’ εδώ και πέρα ο χορός γίνεται «απολυτός», φτάνοντας ως την ένταση που έχει άμεση σχέση και με το κέφι των χορευτών και δίνεται μεγάλη χάρη στη συνολική κίνησή τους. Παλαιότερα ήταν αποκλειστικά τραγουδιστικός χορός, μιας και άρχιζαν οι άντρες το τραγούδι και το επαναλάμβαναν οι γυναίκες.

Πηγές:
http://e-argithea.gr/
http://thessalianews.gr/
Κέντρο Λαϊκού Πολιτισμού “Το Πανηγύρι” & Χορευτική Ομάδα του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

(Visited 1,408 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις