Ο τόπος και οι χοροί του: "Μπαϊντούσκα"

Ζωηρός και ταυτόχρονα συμβολικός χορός η θρακιώτικη μπαϊντούσκα. Βηματισμός που αναπαριστά την τακτική μίας μάχης. Σκοπός πολεμικός.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ  ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ: ΕΝΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΘΡΑΚΗ- ΜΠΑΪΝΤΟΥΣΚΑ

Ζωηρός και ταυτόχρονα συμβολικός χορός η θρακιώτικη μπαϊντούσκα. Βηματισμός που αναπαριστά την τακτική μίας μάχης. Σκοπός πολεμικός λοιπόν, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις ιαχές εκφοβισμού των χορευτών.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Η μπαϊντούσκα συναντάται κατά κύριο λόγο στη Θράκη, ενώ με διάφορες εκδοχές παρατηρείται στην Μακεδονία και σε άλλες χώρες της νότιας Βαλκανικής χερσονήσου. Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του χορού διατυπώνονται διάφορες υποθέσεις. Κατά μία εκδοχή η ονομασία του χορού οφείλεται στη σύνθετη λέξη «Μπάι και Ντούσκο» που σημαίνει αριστερά και ίσια, ενώ άλλη εκδοχή στην τουρκική λέξη «Παιτάκ» που σημαίνει άνθρωπος που κουτσαίνει, γι’ αυτό ο χορός εκφωνείται πολλές φορές και σαν Κουτσός. Χορεύεται από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας της περιοχής Καβακλί αλλά και από Θρακιώτες με μικροδιαφορές στα βήματα και στην κίνηση των χεριών

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κυκλικός χορός που χορεύεται από άντρες και γυναίκες .Όπως και άλλοι χοροί, παρουσιάζεται με μικρές ή μεγάλες διαφορές από τόπο σε τόπο. Ο χορός έχει δέκα βήματα, τα οποία τα χωρίζουμε σε τρία μέρη: Αντίθετα από τη φορά, επιτόπου και προς τη φορά. Η λαβή των χεριών είναι από τις παλάμες, είτε χαμηλά, όταν κινούνται μπρος –πίσω, είτε λυγισμένα στους αγκώνες, όταν γίνονται άρσεις των ποδιών. Το μουσικό του μέτρο είναι πεντάσημο και αποτελείται από (2+3) μέρη.

Αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους δημοφιλέστερους και πιο προβεβλημένους χορούς της Θράκης και των Βαλκανίων.

πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=Q_rhvT8TYzU

(Visited 3,172 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις