Ο τόπος και οι χοροί του: «Παραμυθιώτικος»

Χορός γρήγορος και λιτός ο Παραμυθιώτικος . Αποτελεί κατ’ εξοχήν ηπειρώτικο χορό που φέρει το όνομα του από την ομώνυμη περιοχή.

Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΟΥ

Ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση

ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ (ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΙΚΟΣ)

Χορός γρήγορος και λιτός ο Παραμυθιώτικος . Αποτελεί κατ’ εξοχήν ηπειρώτικο χορό που φέρει το όνομα του από την ομώνυμη περιοχή.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ

Ο Παραμυθιώτικος (Παραμυθιά) φέρει το όνομα του από την περιοχή της Παραμυθιάς Ηπείρου. Η συγκεκριμένη περιοχή κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση στους παραδοσιακούς χορούς της Ηπείρου. Οι δημοτικοί χοροί Μαλίκμπασης, Τσιτομήτρος, Μαρίκα, Μαύρο Πουλάκι, Παραμυθιά, Καραμαντάτικο, Μπεράτι, Οσμάν Τάκας, Πέρδικα, είναι αποκλειστικά χοροί της Παραμυθιάς και του Σουλίου και έχουν διαδοθεί σε όλο το κόσμο ως ορισμένοι από τους καλύτερους παραδοσιακούς χορούς. Θα επικεντρωθούμε παρά ταύτα σε ορισμένα γνωρίσματα του πιο διαδεδομένου σκοπού της συγκεκριμένης περιοχής.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κυκλικός γυναικείος και αντρικός χορός που χορεύεται με γρήγορη οργανική μουσική, σε δίσημο ρυθμό και σε μέτρο 2/4. Ο χορός αποτελούταν από δύο χορευτικά μοτίβα των 6 κινήσεων. Η λαβή των χεριών ήταν από τις παλάμες με τα χέρια τεντωμένα κάτω για το πρώτο μοτίβο και με λυγισμένους τους αγκώνες για το δεύτερο. Τα βήματα του δεύτερου χορευτικού μοτίβου είναι σχεδόν επιτόπια, αποτελούν στην ουσία μικρά πηδήματα. Στην Ήπειρο, αλλά και σε άλλες περιοχές, στο χορό, ο καθένας είχε την θέση του και η σειρά του ήταν προκαθορισμένη, με βάση την κοινωνική θέση, την ηλικία και το φύλο του χορευτή.

πηγή: http://paroutsas.jmc.gr/

(Visited 969 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις