ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ:
Το Ευαγγέλιο του Χριστού Η Εκκλησία απέναντι στην αίρεση Η αυθεντική Αγάπη Ο διάλογος με τον Θεό Διάλογος της Ορθοδοξίας με τον δυτικό Χριστιανισμό Άγιος Πορφύριος – «Πραγματικά αγαπούσε τον κάθε άνθρωπο…» Γενηθήτω το θέλημά Σου Η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος Χάριτι Θεού ειμί ο ειμί Ο παλιός χρόνος ζει μέσα μας Αναζητώντας τα Χριστούγεννα Η ταπείνωση και η απόφαση του ανθρώπου Ποιμαντική στον σύγχρονο κόσμο Η ακρότητα της αληθινής ζωής Η εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας Τα βιβλικά κείμενα ως γεγονός εμπειρίας Η δοκιμασία της συκοφαντίας – Επί ασπαλάθων Η χαρά μέσα στις θλίψεις – Επί ασπαλάθων Οι προσωπικότητες των Lewis και Collins – Επί ασπαλάθων Η αλήθεια στη ζωή μας – Επί Ασπαλάθων Ηθικισμός – Επί ασπαλάθων Η τυραννία του ψέματος – Επί Ασπαλάθων Πέρα από τη χώρα της λύπης – Επί Ασπαλάθων Ιεραποστολή στην αφρικανική γη – Επί ασπαλάθων “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” – Επί ασπαλάθων

Η εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας

Η Αγία Γραφή αποτελεί το πρώτο σώμα των εκκλησιαστικών κειμένων. Ένα δεύτερο σώμα είναι το “πατερικό”. Οι Πατέρες της Εκκλησίας όσες φορές χρειάζεται να μιλήσουν στους ανθρώπους για τον Θεό, καταγράφουν τη δική τους εμπειρία σχέσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, η οποία συγκλήθηκηκε για να απαντήσει στον Άρειο, ο οποίος αμφισβητούσε τη Θεότητα του Χριστού. Σε αυτήν τη Σύνοδο δύο πρόσωπα παίζουν χαρακτηριστικό ρόλο: ο Μέγας Αθανάσιος και ο Άγιος Σπυρίδων.

Ο μεν πρώτος προσπαθεί με λόγο να διατυπώσει αυτό που βιώνει η Εκκλησία, δηλαδή ότι ο Χριστός είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος, αλλά ο Άρειος δεν πείθεται. Στη συνέχεια, ο Άγιος Σπυρίδων πήρε ένα κεραμίδι, το έδειξε στον Άρειο και μπροστά στα μάτια του Αρείου, το κεραμίδι αποσυντέθηκε κι εμφανίστηκαν τα τρία στοιχεία, από τα οποία είχε συντεθεί.

Οι δύο αυτοί άνθρωποι δεν ήταν προσυνεννοημένοι, αλλά είχαν κοινή εμπειρία, παρόλο που ζούσαν σε εντελώς διαφορετικούς τόπους. Και οι δύο μεταχειρίστηκαν την εμπειρία που είχαν σε σχέση με τον Θεό, ότι δηλαδή ο Χριστός είναι Θεάνθρωπος, ενώ ο Άρειος μη έχοντας αυτήν την εμπειρία, αρνήθηκε να το αποδεχθεί.

Με τον π. Γρηγόριο Παπαθωμά

(Visited 236 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις