ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ:
Το Ευαγγέλιο του Χριστού Η Εκκλησία απέναντι στην αίρεση Η αυθεντική Αγάπη Ο διάλογος με τον Θεό Διάλογος της Ορθοδοξίας με τον δυτικό Χριστιανισμό Άγιος Πορφύριος – «Πραγματικά αγαπούσε τον κάθε άνθρωπο…» Γενηθήτω το θέλημά Σου Η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος Χάριτι Θεού ειμί ο ειμί Ο παλιός χρόνος ζει μέσα μας Αναζητώντας τα Χριστούγεννα Η ταπείνωση και η απόφαση του ανθρώπου Ποιμαντική στον σύγχρονο κόσμο Η ακρότητα της αληθινής ζωής Η εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας Τα βιβλικά κείμενα ως γεγονός εμπειρίας Η δοκιμασία της συκοφαντίας – Επί ασπαλάθων Η χαρά μέσα στις θλίψεις – Επί ασπαλάθων Οι προσωπικότητες των Lewis και Collins – Επί ασπαλάθων Η αλήθεια στη ζωή μας – Επί Ασπαλάθων Ηθικισμός – Επί ασπαλάθων Η τυραννία του ψέματος – Επί Ασπαλάθων Πέρα από τη χώρα της λύπης – Επί Ασπαλάθων Ιεραποστολή στην αφρικανική γη – Επί ασπαλάθων “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” – Επί ασπαλάθων

Χάριτι Θεού ειμί ο ειμί

Η απόφαση του ανθρώπου να δοθεί στον εγωισμό ή να αντισταθεί σε αυτόν είναι μια απόφαση που την δουλεύει χρόνια μέσα του, είναι η τελική και η δύσκολη απόφαση αν θα ζήσει μόνος ή όχι.

Γι’ αυτό ο Θεός στέκεται πάντα δίπλα μας. Γι’ αυτό και ο απόστολος Παύλος λέει: “χάριτι Θεού ειμί ο ειμί”. Πρέπει κανείς να αδειάσει από εγωισμό, για να φτάσει εκεί, για να ελευθερωθεί από τον εαυτό του και να κολυμπήσει στην Χάρη του Θεού.

Ο Άγιος Πορφύριος λέει πως όλα αυτά απαιτούν από τον Χριστιανό να έχει μια ποιητική, μια καλλιτεχνική φύση, να μην τα βλέπει όλα πεζά, αλλά ως ένα γλέντι, μια μέθη.

Με τον Κωνσταντίνο Γανωτή

(Visited 795 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις