ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ:
Το Ευαγγέλιο του Χριστού Η Εκκλησία απέναντι στην αίρεση Η αυθεντική Αγάπη Ο διάλογος με τον Θεό Διάλογος της Ορθοδοξίας με τον δυτικό Χριστιανισμό Άγιος Πορφύριος – «Πραγματικά αγαπούσε τον κάθε άνθρωπο…» Γενηθήτω το θέλημά Σου Η αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ακέραιος Χάριτι Θεού ειμί ο ειμί Ο παλιός χρόνος ζει μέσα μας Αναζητώντας τα Χριστούγεννα Η ταπείνωση και η απόφαση του ανθρώπου Ποιμαντική στον σύγχρονο κόσμο Η ακρότητα της αληθινής ζωής Η εμπειρία των Πατέρων της Εκκλησίας Τα βιβλικά κείμενα ως γεγονός εμπειρίας Η δοκιμασία της συκοφαντίας – Επί ασπαλάθων Η χαρά μέσα στις θλίψεις – Επί ασπαλάθων Οι προσωπικότητες των Lewis και Collins – Επί ασπαλάθων Η αλήθεια στη ζωή μας – Επί Ασπαλάθων Ηθικισμός – Επί ασπαλάθων Η τυραννία του ψέματος – Επί Ασπαλάθων Πέρα από τη χώρα της λύπης – Επί Ασπαλάθων Ιεραποστολή στην αφρικανική γη – Επί ασπαλάθων “Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο” – Επί ασπαλάθων

Διάλογος της Ορθοδοξίας με τον δυτικό Χριστιανισμό

Προκαλεί πραγματικά μεγάλο πόνο το ότι συχνά οι αιρετικοί ξεκίνησαν με καλή διάθεση, επειδή είδαν μια μεγάλη υπερβολή στον δυτικό Χριστιανισμό, ο οποίος τους σκανδάλισε με τις υπερβολές και τις παραποιήσεις, τις οποίες είχε υποστεί. Έφυγαν από αυτήν την Εκκλησία, δυστυχώς όμως οδηγήκαν σε έναν κατακερματισμό ομολογιών.

Ωστόσο, στις μέρες μας υπάρχει μια θετική κίνηση στη Δύση και μια αναζήτηση των ριζών της πρώτης αποστολικής Εκκλησίας. Αρχικά, έχουν να αντιμετωπίσουν ποικίλα ερωτήματα σχετικά με την Αγία Γραφή, το Ευαγγέλιο, τις Άγιες Εικόνες.

Οφείλουμε ως αδελφοί τους να τους οδηγήσουμε στην πληθώρα των χριστιανικών και αποστολικών πηγών και την εκκλησιαστική παράδοση. Ο ίδιος ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, στον πρόλογό του στον Συναξαριστή, επισημαίνει την ανάγκη κάθαρσης των αγιολογικών κειμένων από κάποιες υπερβολές και κάποια δόση μύθου, πράγματα τα οποία δεν οικοδομούν στην πίστη αλλά απομακρύνουν τους σκεπτόμενους ανθρώπους από την Εκκλησία.

Διάλογος της Ορθοδοξίας με τον δυτικό Χριστιανισμό – Με τον π. Βαρνάβα Λαμπρόπουλο

(Visited 454 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις