Τα μυστήρια της Εκκλησίας

Τα μυστήρια είναι εκφράσεις της ζωής της Εκκλησίας. Είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης στην Εκκλησία της ανθρώπινης ύπαρξης. Μυστήριο δεν είναι κάτι το οποίο το ψάχνουμε και δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά σημαίνει κάτι το οποίο θα έχει και άλλες προοπτικές που θα πρέπει να αυξηθούν σε δυνατότητες τα μάτια μας για να τις δούμε.

Με το βάπτισμα ο άνθρωπος γίνεται μέλος του Σώματος της Εκκλησίας. Το βάπτισμα πρέπει να είναι μια διαρκής συνείδηση πραγμάτων και ανανέωση της απόφασης να ζήσει ο χριστιανός όπως ο Χριστός.

Όσον αφορά στον γάμο, οι άνθρωποι τον έφερναν στην Εκκλησία για να πάρει η σχέση αυτή μια άλλη προοπτική. Στον γάμο διαβάζεται το Ευαγγέλιο της Κανά, επειδή ο Χριστός σε αυτό τον γάμο έκανε το νερό κρασί. Δηλαδή, το νερό ήταν ένας οποιοσδήποτε ιστορικός γάμος και το κρασί ήταν το μυστήριο του εκκλησιαστικού γάμου.

Τέλος, στην κηδεία οι άνθρωποι προσεύχονται έτσι, ώστε ο άνθρωπος που πέθανε να αποκτήσει ευκινησία για να μπορέσει να ζητήσει συγγνώμη από την αιμορραγούσα Φιλανθρωπία που θα συναντήσει έπειτα από τον θάνατό του.

Με τον π. Θεοδόσιο Μαρτζούχο

(Visited 362 times, 1 visits today)

Σχετικές δημοσιεύσεις